Sla navigatie over

Sterrenregister voor stilgeboren kindjes in Moerbeke

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, start ook gemeente Moerbeke in samenwerking met Stad Lokeren met een sterrenregister. Alle stilgeboren kindjes kunnen daarin symbolisch geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap.

In de gemeenteraad van 30 januari stelde raadslid Annelie Van Hecke een vraag naar de stand van zaken betreft de gemeentelijke sterrenweide en de mogelijkheid tot het aanleggen van een sterrenregister. Annelie Van Hecke (Lokaal Liberaal): “Momenteel voorziet de wet enkel de mogelijkheid voor ouders tot het opmaken van een akte ‘levenloos kind’ bij een zwangerschapsduur van minimaal 140 dagen. Echter staat de intensiteit van het verdriet bij een miskraam niet in verhouding tot de lengte van de zwangerschap. Het lijkt ons daarom als fractie het overwegen waard om samen met Stad Lokeren de mogelijkheid te bieden aan ouders om hun stilgeboren kind van minder dan 140 dagen toch te kunnen registreren in een zogenaamd Sterrenregister.”

Schepen van begraafplaatsen Peter De Bock (Lokaal Liberaal) beantwoordde de vraag positief en maakt snel werk van een gemeentelijke communicatie: “Sinds december 2023 biedt de gemeentelijke software bij de burgerlijke stand al de mogelijkheid om alle stilgeboren kinderen, ongeacht hoe lang ze in de buik gezeten hebben, symbolisch te registreren in een sterrenregister. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen, maar kan voor ouders van sterrenkinderen een wereld van verschil maken in hun rouwproces. Ook de gemeentelijke Sterrenweide krijgt stilaan vorm. Het kerkhof in het centrum van Moerbeke werd onlangs heringericht. Ouders van stilgeboren kinderen die dat wensen kunnen daar een troostplaats voor hun sterrenkind bekomen. Er wordt een bloemenweide ingezaaid en er zijn cortenstalen waaiertjes ter beschikking voor elk sterrenkind.”

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder