Drie jaar geleden startte het participatietraject voor heraanleg van de Anton van Wilderodetuin, onder impuls van buurtbewoner Katrien Van Hyfte. “In de zomer van 2019 werden de buren uitgenodigd om hun ideeën voor een ontmoetingsplaats in de tuin van het Anton van Wilderodehuis te geven”, zegt Van Hyfte. Daaruit kwam vooral naar voor dat er aandacht moet zijn voor cultuur en ontdekken.
Initieel was het de bedoeling dat de gemeente zelf de tuin zou ontwikkelen op basis van de ideeën vanuit de buurtparticipatie. “Maar omdat in het masterplan 2050 ook veel aandacht is voor pleintjes, beslisten we om het participatietraject nog te verruimen”, zegt burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld), bevoegd voor cultuur. Er werd een werkgroep opgericht die zich over alle pleintjes zou buigen, en dus ook over deze tuin.
De tuin zal een culturele ontmoetingsruimte zijn, waar de nodige rust gegarandeerd is. Het wordt dus geen speeltuin, maar kinderen zullen er wel hun creativiteit kwijt kunnen dankzij educatieve natuurlijke speelelementen.
“Van bij de start was het belangrijk dat de tuin toegankelijk is. Poëzie en kunst zal op ooghoogte van rolstoelgebruikers worden aangebracht en er komt ook een rolstoeltoegankelijk belevingselement”, zegt een tevreden Van Hyfte.
De achtertuin zal niet toegankelijk zijn. “Deze wordt via een vaste afsluiting afgesloten en vooraan zal de haag laag worden gehouden, zodat er sociale controle is”, geeft De Caluwé nog mee. De tuin zal worden aangelegd met streekeigen bloemen, planten en bomen. De totale kostprijs wordt geraamd op 72.250 EUR, waarvan 65% wordt gesubsidieerd door het Plattelandsloket. De uitvoering is voorzien rond de zomer van 2023.