Sla navigatie over

Op 21 juni 1847 trad August Lippens als burgemeester van Moerbeke aan Hij nam het bestuur op zich van een onopvallende kleine gemeente die dringend nood had aan een nieuwe start. Een combinatie van factoren maakte dit in de tweede helft van de 19de eeuw mogelijk, en dan denken we in hoofdzaak aan de aanwezigheid van de familie Lippens, aan de ontwikkeling van de lokale suikernijverheid die uitgroeide tot een internationale speler en aan de grote bestuurscontinuïteit. De synergie tussen deze drie pijlers determineerde het reilen en zeilen van de gemeente gedurende intussen 175 jaar. Gisteren vierden de Moerbeekse liberalen dan ook 175 jaar liberaal bestuur.

“De liberale succesformule herleiden tot de familie Lippens zou echter wat kort door de bocht zijn”, zegt afdelingsvoorzitter Peter De Bock. Het is immers geleden van 1968, toen Oswald Adriaensen aantrad als burgemeester, dat er een telg van de familie Lippens aan het roer van de (voormalige) suikergemeente stond. Maar wat is volgens hem dan wel het toverrecept?

“In de eerste plaats zijn we een volkse partij, altijd al geweest. De verschillende liberale verenigingen zetten zich dagelijks in voor de sociale samenhang in de gemeente. De Liberale Vrouwen vierden vorig jaar zelfs hun 100ste verjaardag, maar ook Jong VLD bestaat intussen zo’n 100 jaar, net als het Willemsfonds en de Liberale Senioren van VIEF die hier al decennialang actief zijn”, aldus De Bock. Maar volgens huidig burgemeester Robby De Caluwé, die eveneens federaal parlementslid is, zijn er nog factoren.

“Onze mandatarissen leven en bewegen tussen de mensen en voelen dus heel hard wat er leeft in de gemeente. Daar proberen we in ons beleid op in te spelen, maar tegelijkertijd denken we ook op lange termijn. De kiezer beloont ons daar sinds 1847 keer op keer voor”, aldus de burgemeester. Maar tegelijkertijd rusten de mandatarissen ook niet op hun lauweren volgens hem. “We gaan er niet van uit dat we telkens opnieuw de verkiezingen winnen, maar we durven wel verder denken dan de legislatuur. We finaliseerden deze legislatuur bijvoorbeeld een masterplan over hoe de gemeente er in 2050 moet uitzien”, legt hij uit. “Dat is niet omdat we ervan uitgaan dat we in 2050 nog altijd de gemeente besturen. Maar door onze lange bestuurservaring, durven we wel op zo’n lange termijn te denken en dat komt de gemeente alleen maar ten goede. In het verleden waren we zo één van de gemeenten die heel snel over degelijke riolen beschikte, waar straatverlichting snel werd ingevoerd, …”

Gisteren verwelkomde de partij een 200-tal leden en sympathisanten. Met onder andere vice-premier Vincent Van Quickenborne, Senaatsvoorzitster Stephanie D’hose en partijvoorzitter Egbert Lachaert tekenden ook een aantal nationale kopstukken present op het liberale feest.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder