Sla navigatie over

Gemeente klaar voor winterprik

"We hebben een voorraad van maar liefst 60 ton liggen. Dit is goed voor een zestal rondes. Via een contract met een zoutleverancier zijn we zeker van zoutleveringen binnen de paar uur. Het grote strooiwerk zullen we vanaf deze winter uitbesteden, omdat onze zoutstrooier aan vervanging toe was en het ons beter leek dit voortaan aan specialisten over te laten. Door het contract zijn zij verplicht om onmiddellijk uit te rukken als we hen daartoe oproepen. De kleinere straten en de fietspaden blijven we zelf sneeuw- en ijsvrij houden. We beschikken daarvoor over een voertuig dat de fietspaden borstelt en strooit."

Toch is het een jaarlijks terugkerend feit dat er nu en dan wordt geklaagd over laattijdig strooien door de gemeente. "Dat klopt", aldus De Bock. "Dat is in alle gemeenten zo. Het is niet altijd nuttig om preventief te strooien en men kan natuurlijk niet alles tegelijk strooien. We hebben bijna 100 kilometer gemeentelijke wegen die we moeten onderhouden, daar ben je een tijdje mee bezig vooraleer dit allemaal gestrooid is. Ook bij hevige sneeuwval is het soms onmogelijk om alles sneeuwvrij te houden. De gemeente heeft een strooiplan, waarbij eerst de hoofdwegen, schoolomgevingen en straten waar het openbaar vervoer passeert sneeuw- en ijsvrij worden gemaakt. Als het omwille van hevige sneeuwval noodzakelijk is, worden die wegen eerst opnieuw gestrooid. Pas als die straten in orde zijn, wordt overgegaan tot het strooien van de secundaire wegen. In elk geval raad ik elke chauffeur aan om voorzichtig te zijn bij sneeuw of ijzel, ook wanneer de weg al is gestrooid. Zout werkt nl. ook pas goed als er wordt over gereden, dus op secundaire wegen duurt het ook langer voordat je de effecten ziet."

Hoe zit het met de voetpaden? "De voetpaden worden niet door de gemeentediensten gestrooid, dit zou onbegonnen werk zijn. Het zijn de bewoners die verplicht zijn om hun voetpad sneeuw- en ijsvrij te houden. Ik kan iedereen dus alleen maar aanraden om nu al een voorraad strooizout in te slaan. Zodra de eerste echte vriestemperaturen eraan komen, is het heel moeilijk om nog aan strooizout te geraken als particulier."


Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder